We worden allemaal puur geboren en er wordt nog niets van ons verwacht. Als baby geven we aan wat we van anderen verwachten. We huilen als we honger hebben of als we een schone broek willen.
Maar al snel leren we hoe we ons moeten gedragen, we worden opgevoed. Zo ontstaan ook de verwachtingen. Je ouders, de juf, vriendjes en vriendinnetjes, gaan dingen van je verwachten.
Wij mensen willen graag aan die verwachtingen voldoen omdat we bang zijn, voor afwijzing, de pijn van niet goed doen of zijn. Als kind doen we er alles aan om deze nare gevoelens te vermijden.
Dan al, kan het dus gebeuren dat we een “rol” aannemen die eigenlijk niet bij ons past. Dit hebben we vaak niet eens in de gaten. Het wordt als het ware onze nieuwe identiteit. En van daaruit gaan we studeren, werken en ontwikkelen we onze rol verder. We komen steeds verder van onszelf af te staan.
Als je niet “gewoon kunt zijn wie je bent” vanuit jouw waarden en jouw normen dan gaat dat op den duur natuurlijk wringen. Het gaat vaak om een knagend gevoel van “is dit het nou”of “ik weet het niet zo goed meer” of “waarom kom ik altijd in deze situaties terecht”.
Je kunt het voor de buitenwereld goed voor elkaar hebben, een mooi gezin, leuke baan, mooi huis, twee auto’s voor de deur en leuke vakanties. En toch ben je niet gelukkig. Je hebt toch alles!
Dat is wat er gebeurd als je niet leeft zoals je bent, de onzekerheid slaat toe.
Dan wordt het tijd voor verandering.
Je hebt altijd de keus om de boel te veranderen natuurlijk. Hoe doe je dat dan. Hoe kom je weer terug bij “GEWOON ZIJN WIE JE BENT”. Je zult aan je eigen ik moeten gaan werken.
Door te kijken naar wie je was, wat jij leuk vond, en wat maakt dat je jezelf hebt aangepast. Dit is niet makkelijk maar toch kun jij hier zelf goed mee aan de slag.
Lukt je dat niet alleen dan zul je samen met deskundige hulp op zoek moeten gaan naar je eigen identiteit. Het zal je helpen om het leven te gaan leiden wat echt bij jou past.
Gun jezelf om jezelf weer te mogen zijn….
Margot Nollet
Zicht coaching | mediation