Regelmatig vinden er binnen onze praktijk kindgesprekken plaats.
Hieronder schets ik een gesprek dat enige tijd geleden plaatsvond.
Schoorvoetend komen ze binnen. Zij 10, hij 8 jaar. Een beetje onwennig kijken ze om zich heen. Dus hier voeren Papa en Mama hun gesprekken over ons.“Ga lekker zitten” zeg ik. “Willen jullie wat te drinken?” Hij volgt haar in haar keuze en we starten ons gesprek.“Weten jullie waar we het over gaan hebben” is mijn vraag. “Over de omgangsregeling” zeggen ze in koor. Daar zijn ze dus goed door papa en mama in meegenomen.Ik heb het met hen over hoe het nu gaat in de bestaande regeling, wat ze anders zouden willen en waarom. Papa en Mama hebben gezegd dat ze de nieuwe omgangsregeling zo willen maken dat het voor iedereen fijn is.
“Hoe zou het volgens jullie moeten?” vraag ik ze.Ze hebben er allebei over nagedacht en zijn het er samen ook over eens hoe het eruit zou moeten zien. We bespreken zowel de voor- als de nadelen van de nieuwe omgangsregeling, voor hen is het nu duidelijk! Zo moet het worden.Ze hebben beide mooie vragen gesteld waar ik goed op kon antwoorden zodat de kinderen ook een juiste keus konden maken.
Papa en Mama halen de kinderen samen weer op en ik bedank allen voor het gesprek. Na twee dagen informeer ik de ouders over de uitkomsten van het gesprek en leg de beslissing verder in hun handen.
Vanuit Zicht Coaching I Mediation voeren wij regelmatig kindgesprekken.Dit kunnen gesprekken zijn met diverse thema’s:
* Kinderen die ergens mee kampen;
* Kinderen waarvan de ouders uit elkaar gaan;
* Kinderen binnen een samengesteld gezin;
* Kinderen die het contact lastig vinden met een stiefouder;
* Kinderen die zelf graag veranderingen willen in een omgangsregeling.
Het is belangrijk dat kinderen in diverse situaties gehoord worden en ook hun gevoel en mening kunnen laten horen.
Mocht je meer willen weten over hoe dit in zijn werk gaat of wil je voor een kind een afspraak maken voor een gesprek, neem dan contact met ons op.